Pohdintaa sopivasta ruuasta.

08.04.2016 20:25
Oon pohtinu paljon ruokajuttuja tänään. Vaikka en mikään asiantuntija olekaan, niin kokemus on muodostanut mielipiteitä.
 

Oon tossa jutskaillu muutamien ihmisten kanssa vähä syömisestä, terveydestä ja kropan haasteista. Tuli puheeksi myös se, että kun on tottunut syömään tietyllä tavalla, on kauhean vaikea keksiä tilalle mitään sopivampaa tai terveellisempää vaihtoehtoa. Esimerkiksi jos on tottunut syömään leipää lapsesta asti joka ikinen päivä aamupalaksi, siitä on varmasti hankala päästä eroon, mikäli tarvis kokeilla viljatonta ruokavaliota kropan ongelmien vuoksi. Minulla on maidon ja erityisesti vehnän kanssa ongelmia, maito on huono vatsalle ja vehnä tekee kamalan aknen. Pieninä määrinä molempia pystyn käyttämään ja esimerkiksi raejuusto sopii kyllä ihan hyvin, jos en joka ruualla sitä syö :) Itse olen vierottanut itseni juuri tästä leipäasiasta, koska se ei minulle sovi.

 

Suolistohan on kaiken (pahan ja hyvän) alku ja juuri. Suolinukka on ratkaiseva kaveri ravinnon imeytymisessä. Kun suolinukka ei ole kunnossa, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Vaikka söisit periaatteessa kuinka terveellisesti tahansa, miten se terveellinenkään ruoka voi imeytyä, jos "kivijalka" ei ole kunnossa? Elikkä. Suolisto kanttii hoitaa alkuun kuntoon kunnon probioottikuurilla, esimerkiksi ottaa Vivomixx-kuuri (saa Lifesta ja joistain apteekeista) ja sen jälkeen jatkaa jollain miedommalla, esimerkiksi Puhdistamon Ohhiralla (ei se silti miedointa oo tämäkää :D). Itse syön vielä perunajauhojakin prebioottina, eli suoliston kuntoa ylläpitävänä mömmönä :) Voin sanoa että iho-ongelmat ovat jääneet vähemmälle. Lähinnä sen huomaa olossa, olo on iloinen ja pirteä ja uni on hyvää osittain tietysti siksi, kun ravinto imeytyy niinku pitää. Muutamia vuosia sitten olin herkemmin huonolla tuulella ja nukuin huonommin, kunto oli yleisesti huonompi ja jaksamistaso oli huonompi, vaikkakin treenasin paljon tuolloinkin. Vivomixxistä olen jutellut muutamien kaverien kanssa ja osalla koko pussi on liian väkevää :) Eli kannattaa kokeilla se itselle sopiva määrä,  jos ottaa vaikka 1/2 pussia aamuin illoin tms. 

 

No kun se suolisto on kuurin kanssa avustettu kunnostautumaan, kannattaa ruokaan lisätä myös kunnon kuitulisä. Chia-siemenet ovat mainio kuitulähde. Samoin psyllium ja erilaiset leseet. Kuitulähdettä vaihtelen itse viikon välein etten ala kehittelemään siihen sitte mitää ylimääräsiä herkkyyksiä. Monesti huomaa taas naamasta (ja näppylöiden määrästä) jos on liian kauan käyttänyt samaa :D  Kuidut kannattaa ottaa aina aamulla ekana ja illalla vikana :) Proteiinin lähde tekee meikäläisellä vähän samaa. Kun kiskoo monta viikkoa nautaa, vois olla ihan jees vaihtaa välillä ja pitää taukoa. Monipuolinen ruokavalio on hyvä homma tässäkin asiassa. 

 

Chia-siemeniä ja psylliumia saa mm. Puhdistamolta.

 

No sitten se ruoka ja sen miettiminen mitä syö. Jos tarvii viljatonta koittaa ja sen leivän tilalle jotain pitäis keksiä, riisikakku on oikeasti ihan kiva vaihtoehto :) niitäkin on eritavalla maustettuja vaihtoehtoja ja itse ainakin syön gluteenitonta riisikakkua niinku leipää. Elikkä laitan päälle leikkeleitä taikka paistan kananmunia. Hyvää on! Eikä mee masu ympäri taikka muutakaa kurjuuksia. Keittoja on helppo tehdä :) Itse usein keittelen esim parsakaalit, kukkakaalit, porkkanat ja bataatit kanaliemikuution tai jauheen kanssa (luomu) keitinvedessä ja mössään sauvasekottimella vauvanruuaksi. Päälle sitte proteiiniksi ihan mitä vaan, kylmää raejuustoa, paistettua jauhelihaa tai kanaa. On hyvää! Ja helppoa ottaa evääksi, eikä kestä kauaa tehdä :) Normaali jauhelihakeitto on ihan loistava :) ja itse oon ostanu Lidlistä muutamaan otteeseen pulled chicken-paketin. Se on tosi helppo kiireisen ihmisen eväs ja sopii keittoon ja vaikka ihan sellaisenaan. Itse olen iskostanut ajatusmallin, että aamupalaa, välipalaa, tai iltapalaa ei ole. On aterioita ja syön aamulla joskus myös kanapihvin. Useimmiten kylläkin kalkkunamunakkaan. Elikkä ihan kananmunia, Atrian kalkkunaleikkelettä, joskus raejuustoa ja tomaattia. Mausteeksi laitan basilikaa, koska se sopii tomaattimunakkaaseen :) Rasvaa kananmunista tulee hyvin, joten tällä safkalla jaksaa hienosti seuraavaan ruokaan. Energiaa tulee varmasti. Tärkeetä on muistaa se, että syö tarpeeksi säännöllisesti, noin 3h välein jos vaan kykenee. Joka ruualla laadukas proteiini ja joka ruualla hyviä rasvoja ja kasviksia. Rahkaa on turha kiskoa, jos ei siitä tykkää :) eikä se pidemmän päälle hyvää tee jos joka ruualla syö samaa kamaa, varsinkin herkästi ongelmia aiheuttavia ruoka-aineita (maitotuotteet). Jos tykkää proteiinipirtelöjä käyttää esimerkiksi kiireisenä työpäivänä, jolloin ei pysty syödä 3 tunnin välein, kannattaa miettiä onko heraproteiini se paras vaihtoehto jos maidosta tulee oireita, vai kannattaisko ottaa joku esim riisiproteiini tilalle :) Joskus olen kuullut herasta lempinimen "pieruhera".. saattanee olla tottaki, kuka tietää :D

 

Eikö eineslihapullapakkauksen hajukin jo kerro kaiken.. :D

 

On kiva pohtia ruokajuttuja. Eipä sitä sen kummempaa ruokaa silti itsekään syö. Lidlistä kanani haen ja muut :) mutta se, että piilorasvoja ja piilosokereita tulee keräiltyä äkkiä eri ruuista. Sokerihan on myös melkoisen huono homma suolistolle... Näissä jutuissa kannattaa olla tarkkana. Monesti se yksinkertainen on parasta, heittäkää sekaisin sötkötetyt lisäaine-einekset mäkeen :)

 

Tommosta linkkiä vinkkaisin :) Sielä on kaikkea hauskaa ilmasta vinkkiä vaikka mihkä!